Premies en kortingen

Vrijstelling van betaling

In sommige gevallen is het mogelijk dat je recht hebt op vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld.

Wie is gedeeltelijk vrijgesteld?

 • werkzoekenden (of ten laste van)
 • mensen met een handicap (of ten laste van)

Wie is volledig vrijgesteld van inschrijvingsgeld?

 • wie een leefloon krijgt (of ten laste van)
 • asielzoekers met materiële hulp
 • schoolverlaters in hun wachttijd
 • gedetineerden in een Belgische strafinrichting
 • minderjarigen die les volgen aan het secundair volwassenenonderwijs in het kader van de samenwerking tussen de Centra voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de Centra voor Volwassenenonderwijs

Opleidingscheques

CVO Vitant is erkend als opleidingsverstrekker, waardoor je gebruik kunt maken van het systeem van de Vlaamse opleidingscheques. Met deze cheques kan je de opleiding geheel of gedeeltelijk betalen, zowel voor het inschrijvingsgeld als voor de bijdrage in het cursusmateriaal.

Er is een onderscheid tussen:

 • opleidingscheques voor werknemers. Meer informatie vind je op www.vdab.be/opleidingscheques.
  Belangrijke wijziging vanaf 1/3/2015! Ben je hooggeschoold, dan kom je vanaf 1/3/2015 enkel nog in aanmerking voor opleidingscheques als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen.
 • opleidingscheques voor zelfstandigen. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be. Opgelet! Je kan enkel gebruik maken van de KMO-portefeuille als je dit schriftelijk meldt op het inschrijvingsformulier bij inschrijving. Je betaalt in geen geval het inschrijvingsgeld aan de school of instelling!

Werkzoekenden kunnen in aanmerking komen voor opleidingspremies.

Meer info krijg je in je lokale werkwinkel (www.werkwinkel.be), telefonisch via 0800-30 700 of online via www.vdab.be/opleidingscheques.

Voor zelfstandigen en werkgevers: kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je – als zelfstandig ondernemer – financiële steun krijgt voor het volgen van een opleiding die de kwaliteit van je onderneming verbetert. De opleiding die je volgt moet dan ook passen in het kader van jouw onderneming.

Je kunt de kmo-portefeuille ook gebruiken om jouw personeel een opleiding te laten volgen in functie van je bedrijf.

De opleiding moet minimaal 100 € kosten. De grootte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van jouw onderneming (30% of 40%).

Een subsidieaanvraag doe je online op www.kmo-portefeuille.be en moet binnen de 14 dagen gebeuren na de start van de opleiding.