fbpx

Premies en kortingen

Vrijstelling van betaling

In sommige gevallen is het mogelijk dat je recht hebt op vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld.

Wie is gedeeltelijk vrijgesteld?

 • werkzoekenden (of ten laste van)
 • mensen met een handicap (of ten laste van)

Wie is volledig vrijgesteld van inschrijvingsgeld?

 • wie een leefloon krijgt (of ten laste van)
 • asielzoekers met materiële hulp
 • schoolverlaters in hun wachttijd
 • gedetineerden in een Belgische strafinrichting
 • minderjarigen die les volgen aan het secundair volwassenenonderwijs in het kader van de samenwerking tussen de Centra voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de Centra voor Volwassenenonderwijs

Krijg je een leefloon van het OCMW? Vraag bij het OCMW een attest aan dat je een leefloon ontvangt en “tot op heden en zolang zij aan de voorwaarden voldoet”. Het is belangrijk dat het OCMW deze formulering gebruikt. Brengt het attest mee bij je inschrijving. Opgelet: het attest mag niet ouder zijn dan 30 dagen op het moment van de inschrijving.

Krijg je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Vraag een attest aan bij de mutualiteit of RIZIV.  Breng het attest mee bij je inschrijving. Opgelet: het attest mag niet ouder zijn dan 30 dagen op het moment van de inschrijving.

Ben je ten laste van een ouder die werkzoekend is, een leefloon krijgt bij het OCMW of een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt? Om recht te hebben op vermindering moet je 2 documenten meebrengen op het moment van je inschrijving:

 • verklaring op eer ‘ten laste van’ de uitkeringgerechtigde werkzoekende (dit document vraag je aan via het secretariaat van CVO Vitant)
 • attest van RVA of uitbetatingsinstelling (vakbond, hulpkas), OCMW, mutualiteit of RIZIV

Opgelet: deze documenten mogen niet ouder zijn dan 30 dagen op het moment van de inschrijving.

Opleidingscheques

CVO Vitant is erkend als opleidingsverstrekker, waardoor je gebruik kunt maken van het systeem van de Vlaamse opleidingscheques. Met deze cheques kan je de opleiding geheel of gedeeltelijk betalen, zowel voor het inschrijvingsgeld als voor de bijdrage in het cursusmateriaal.

Er is een onderscheid tussen:

 • opleidingscheques voor werknemers. Meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers. Een opleidingscheque aanvragen doe je via het WSE-loket. Vraag de cheque aan voor je je inschrijft.
 • opleidingscheques voor zelfstandigen. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be. Opgelet! Je kan enkel gebruik maken van de KMO-portefeuille als je dit schriftelijk meldt op het inschrijvingsformulier bij inschrijving. Je betaalt in geen geval het inschrijvingsgeld aan de school of instelling!

Werkzoekenden kunnen in aanmerking komen voor opleidingspremies.

Meer info krijg je in je lokale werkwinkel (www.werkwinkel.be), telefonisch via 1700 of online via https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers.

Voor zelfstandigen en werkgevers: kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je – als zelfstandig ondernemer – financiële steun krijgt voor het volgen van een opleiding die de kwaliteit van je onderneming verbetert. De opleiding die je volgt moet dan ook passen in het kader van jouw onderneming.

Je kunt de kmo-portefeuille ook gebruiken om jouw personeel een opleiding te laten volgen in functie van je bedrijf.

De opleiding moet minimaal 100 € kosten. De grootte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van jouw onderneming (30% of 40%).

Een subsidieaanvraag doe je online op www.kmo-portefeuille.be en moet binnen de 14 dagen gebeuren na de start van de opleiding.

Opleidingspremie horeca

Werk je in de horeca? En volg je een horeca-opleiding bij ons? Dan betaalt Horeca Forma tot 50 % van het inschrijvingsgeld terug.

Voorwaarden:

 • Je werkt in de horeca (onder PC 302) op het moment dat je de opleiding bent gestart én op het moment dat je geslaagd bent
 • Je volgt een module of een opleidingstraject in het studiegebied ‘Horeca’ , ‘Drankenkennis’ en/of ‘Hotel- en cateringmanagement’ bij een erkend CVO, zoals CVO Vitant
 • Je bent geslaagd voor de module/opleiding

Belangrijk:
Je vraagt de premie aan nadat je geslaagd bent en ten laatste vóór de start van het nieuwe schooljaar.