fbpx

‘’Samenhorigheid tussen leerkrachten en cursisten vergeet ik nooit’’

Soms komen we oud-cursisten tegen op de meest onverwachte plaatsen. Aan onze stand op de Cultuurmarkt in Antwerpen bijvoorbeeld. Een politieman, in vol ornaat stapt, op ons af. Alain Desmedt, ondertussen hoofdinspecteur bij de lokale politie in Antwerpen, behaalde meer dan 20 jaar geleden zijn diploma secundair onderwijs op Campus Maalboot in Hoboken.

Als 18-jarige stopte hij in het vijfde middelbaar met school. “Ik verdiende veel geld met mijn bijbaantjes in de horeca en was totaal niet meer gemotiveerd om te studeren”, zegt Alain. Een tijdje ging het prima: hij werkte hard en verdiende geld.

Samenhorigheid

Maar zonder diploma krijg je veel minder carrièrekansen, zo merkte hij al snel. Alain ging weer thuis wonen en startte met tweedekansonderwijs op Campus Maalboot. “Ik zal nooit de samenhorigheid tussen leerkrachten en cursisten vergeten’’, aldus Alain. “Op momenten dat ik het niet meer zag zitten, hielpen de leerkrachten me over deze dipjes heen.”

Leren studeren

Op aanraden van zijn buurman die een toppositie had bij de politie deed Alain mee aan de selectieproeven om te kunnen starten met de politieopleiding. De proeven gingen goed. “De examinatoren waren onder de indruk dat ik als volwassene nog voor mijn diploma secundair onderwijs ben gegaan”, aldus Alain. “En omdat ik bij Campus Maalboot heb leren studeren, verliep de overgang naar de politieopleiding zonder problemen. De stapels cursussen daar kon ik intussen vlot samenvatten en studeren.”

Apenjaren

“Ik bekijk mijn tijd vóór het tweedekansonderwijs niet als verloren tijd, maar als apenjaren”, zegt Alain. “Toch hoop ik dat mijn zoon zijn school afmaakt, want ik heb zelf meegemaakt hoeveel zelfdiscipline het vergt om er op latere leeftijd nog aan te beginnen. Maar krijg je de kans, grijp die dan!”

Brede kijk op de wereld

Alain is tevreden als hoofdinspecteur bij de Lokale Politie Antwerpen. “In mijn job moet ik voortdurend bijleren, wat ik nu met veel plezier doe. Door de opleiding in Hoboken heb ik een brede kijk op de wereld gekregen en ben ik de man die ik nu ben. Daarvoor zal ik mijn leerkrachten altijd dankbaar zijn.”

Politieproeven

Wil je net als Alain je diploma secundair onderwijs behalen? Neem dan een kijkje in ons aanbod. Onze opleidingen zijn op jouw maat, zodat je ze kan combineren met je werk, gezin en hobby’s. Ook wie wil starten bij de politie, kan bij ons terecht. CVO Vitant biedt twee modules aan ter voorbereiding van twee selectieproeven van de politie. Wanneer je voor de selectieproeven slaagt, kan je starten met de politieopleiding.