fbpx

Van BSO naar ASO

Het Vlaamse onderwijs staat bekend om zijn ‘watervalsysteem’ waarbij ASO-leerlingen via TSO uiteindelijk in een BSO-richting terechtkomen. Maar andersom kan het ook! Daar is Jonas (25) die bij CVO Vitant afstudeerde het levende bewijs van.

Jonas’ verhaal begint nochtans als een klassiek voorbeeld van het watervalsysteem. Hij startte in het eerste middelbaar met ASO en kwam algauw in TSO terecht. ‘Nadat ik veel lessen gemist had door klierkoorts kreeg ik de optie: mijn jaar dubbelen of naar BSO’, vertelt hij. ‘Ik was toen al schoolmoe en koos voor BSO Kantoor.’

Vuil en zwaar werk

Uiteindelijk haakte Jonas net voor het einde van het zesde jaar af. ‘Mijn stage lukte niet en ik zag er ook het nut niet meer van in’, zegt hij. Dus begon hij te werken, als interim. ‘Het was vaak vuil en zwaar werk dat weinig verdiende. Bovendien werd ik behandeld als een dommerik.’

Op een nacht besloot hij dat het genoeg was. In zijn zoektocht naar een diploma kwam hij op de website van CVO Vitant terecht. ‘Toevallig zag ik dat er de volgende ochtend een infomoment zou zijn. Ik heb me onmiddellijk aangemeld.’

Veel vrienden

Spijt heeft hij niet, integendeel. ‘De beste keuze die ik in de laatste 10 jaar gemaakt heb’, zegt Jonas. ‘Ik ontdekte dat ik goed ben in exacte vakken zoals wiskunde en heb hier heel veel vrienden gemaakt.’

Ondertussen is hij gestart met zijn bachelor Chemie aan de hogeschool.

Juiste motivatie

‘Het belangrijkste is dat je aan de opleiding start met de juiste motivatie’, aldus Jonas. ‘Ik moest hier veel harder werken dan in het middelbaar.’

Voor wie twijfelt, heeft Jonas nog deze boodschap: ‘Alle slechte dingen die je vroeger op school hebt meegemaakt, zijn hier niet. Iedereen is enorm vriendelijk. Ik heb zelfs bijna 40 mensen zo ver gekregen dat ze voor mijn wetenschappelijk onderzoek de bieptest (een conditietest, nvdr) wilden lopen!’

Infomomenten

Ben je 18 jaar of ouder en wil jij ook je ASO-diploma behalen? Kom naar een van onze infomomenten. Daar schrijven we je in voor vrijstellingsproeven en maken we een traject op maat op. Onze ASO-opleidingen zijn ook te combineren met de examencommissie.