Horeca cursisten gaan werkplekleren in restaurants in het buitenland
Provinciaal volwassenenonderwijs haalt Erasmus+-accreditatie binnen.
Tien cursisten van het eenjarig traject Horeca van CVO Vitant campus PIVA lopen een maand stage in een restaurant in Portugal, Tsjechië, Frankrijk of Spanje. Die kans krijgen ze doordat CVO Vitant, het provinciaal volwassenenonderwijs het Erasmus+-accreditatie binnenhaalde. Dankzij Erasmus+ kunnen wij cursisten en personeelsleden deze kans aanbieden. Er is een beurs aan verbonden zodat iedereen met een stevige motivatie én een passie voor koken, zorgeloos naar het buitenland kan. De jongste cursist is 18 jaar en de oudste is 62 jaar. Allemaal gaan ze voor een carrière in de horeca.
Het eenjarig traject Horeca – Hotelbedrijf bij provinciaal volwassenenonderwijs CVO Vitant is het neusje van de zalm op het vlak voor cursisten die zich op één schooljaar willen (om)scholen tot een volleerd kok en kelner. Op 10 maanden tijd worden cursisten klaargestoomd tot volwaardige koks en kelners en zijn ze ook klaar om een eigen zaak te starten. Als kers op de taart gaan de cursisten 4 weken werkplekleren in een klasse-restaurant, tot in het buitenland toe. Want CVO Vitant beschikt over een Erasmus+ accreditatie. Dit betekent dat deze stage nu ook in het buitenland kan plaatsvinden.
Erasmus+ accreditatie voor provinciaal volwassenenonderwijs
CVO Vitant heeft sinds februari 2023 een Erasmus+- accreditatie op zak in het domein beroepsonderwijs en opleiding. Hiervoor werd een 5-jarig plan Internationalisering bij EPOS ingediend en goedgekeurd. Dankzij zo’n accreditatie kunnen cursisten en personeelsleden verbonden aan een beroepsgerichte opleiding op buitenlandse leermobiliteit. Ook de bijhorende budgetten werden via beurzen voor leermobiliteiten goedgekeurd, zodat deelnemers via een beurs zorgeloos naar het buitenland kunnen. Lerenden hoeven zo niets zelf betalen. Er zijn tal van mogelijkheden om in het buitenland te leren. Niet alleen voor onze cursisten om stage te doen, maar ook onze personeelsleden krijgen de kans om aan jobshadowing te doen in een restaurant, school, bedrijf…
Tien cursisten van het eenjarig traject grijpen nu hun kans en gaan vanaf 14 mei naar het buitenland om stage te lopen in een restaurant of hotel. Ze zwermen uit naar Portugal, Tsjechië, Frankrijk en Spanje. De jongste student is 18 jaar en de oudste student is 62 jaar. Allemaal gaan ze voor een carrière in de horeca. Enkelen van hen volgen zelfs de opleiding gratis als werkzoekende via de VDAB. Als ze slagen, ontvangen ze bijkomend een Europass, wat hen gegeerder maakt op de internationale arbeidsmarkt.
Vraag info over de opleiding die start in september
Het eenjarig traject Horeca hotelbedrijf is een unieke opleiding die je op 10 maanden tijd opleidt tot volwaardige kok en kelner. Jaarlijks kunnen maximaal 30 cursisten deze opleiding volgen bij CVO Vitant op Campus PIVA in Antwerpen. Aanmelden bij bonnie.peeters@cvovitant.be, meer info: www.cvovitant.be.
Je kan de cursisten van het eenjarig traject Horeca volgen op de Instagramaccount: Horeca_switch
Lijst cursisten en stageplaatsen:
Hotel Alambique in Fundão, Portugal
Caroline Mudde, 45 jaar, woonachtig in Hemiksem
Michael Fabry, 38 jaar, woonachtig in Antwerpen
Restaurant Chateau Petit in Hlohovec u Břeclavi, Tsjechië
Jul Daelemans, 18 jaar, woonachtig in Sint-Niklaas
Lars van Hecke, 19 jaar, woonachtig in Sint-Niklaas
Restaurant Quema in Zaragoza, Spanje
Mathijs Van der Zijp, 25 jaar, woonachtig in Brasschaat
Restaurant El Chalet in Zaragoza, Spanje
Lennert Baeten, 24 jaar, woonachtig in Olen
Restaurant En La Parra in Salamanca, Spanje
Lotte Minne, 22 jaar, woonachtig in Boechout
Xander Willems, 19 jaar, woonachtig in Balen
Restaurant Likoké in Les Vans, Frankrijk
Theo Sempels, 62 jaar, woonachtig in Mechelen
Romy Srumsiri, 18 jaar, woonachtig in Westerlo
Ook de andere cursisten van het eenjarig traject horeca gaan van 13 mei tot 7 juni ’24 op stage in klasse-restaurants:
- Le Pristine Antwerpen
- HertogJan bij Botanic
- Vla-Thai
- De Schone van Boscoop
- Brasserie Woods
- Hotel Franq
- Park West
- Neon Lier
- Tafeltje Rond Beveren
- Dome
Stagebegeleiders: chef Dirk Meijer en chef Dimitri Korteweg.