Start bouw nieuwe vleugel op Campus PIVA

publish date
01.10.2024

In 2026 verhuizen de opleidingen van Campus Maalboot in Hoboken naar Campus PIVA in de stad. Om de verhuis mogelijk te maken, investeert provincie Antwerpen ruim 6 miljoen voor de bouw van een nieuwe vleugel op de PIVA-site.

bezoekers van de bouw- en renovatiewerken op de PIVA-site

De werkzaamheden voor de nieuwe stek van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Vitant op Campus PIVA zijn officieel begonnen. Op 27 september 2024 plaatste men de funderingspalen voor een nieuwbouwgedeelte op kolommen.

De nieuwe vleugel moet klaar zijn tegen september 2026. Dan verhuizen de opleidingen van Campus Maalboot vanuit Hoboken naar de site. Op de campus in Hoboken volgen (jong)volwassenen opleidingen voor het behalen van een diploma secundair onderwijs, maar ook opleidingen Administratie, Mode en ICT. Op deze manier speelt het Provinciaal Onderwijs Antwerpen maximaal in op de noden uit de stad en omstreken, want 1 op 4 Antwerpse jongeren verlaat de middelbare school zonder diploma.

Een warm, huiselijk gebouw voor volwassenenonderwijs

Het nieuwe gebouw zal volledig worden gebruikt door CVO Vitant en biedt onderdak aan 22 klaslokalen, een open leercentrum, simulatieklassen en verschillende rust- en werkruimtes. Het ontwerp voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie, met onder meer mechanische ventilatie met warmterecuperatie en ledverlichting met daglichtsturing.

Plan van hoe de nieuwe vleugel op de PIVA-site eruit moet zien.

Architect Xavier Avontroodt van bureau Stramien licht het concept toe: “Het ontwerp vertrekt vanuit het bestaande en tracht dit te versterken. De nadruk ligt op huiselijkheid. Cursisten en docenten spenderen heel wat uren op school en voelen zich ook op hun best als ze zich thuis voelen in hun school. We doorbreken de klassieke klassfeer dankzij knusse en gezellige rustzones met veel daglicht, verspreid over het gebouw. Ook de gangen zijn aangename plaatsen om even een praatje te slaan.”

Het gerenoveerde gebouw zal voldoen aan de BEN-normering (Bijna-Energieneutraal) en draagt bij aan diverse duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaronder kwaliteitsonderwijs (SDG 4) en innovatie en infrastructuur (SDG 9). De focus ligt op het creëren van een veilige, inclusieve en toegankelijke leeromgeving.

Een eigen stek op de PIVA-site

De werken aan het nieuwe gebouw van CVO Vitant volgen in het spoor van eerdere renovaties op de PIVA-site, waaronder de opening van de volledig gerenoveerde theorievleugel vorig schooljaar en vernieuwing van de keukens. Deze investeringen gecombineerd met de nieuwe aanbouw zorgen voor een herindeling van de klassen en gangen, waardoor de beschikbare ruimte beter benut wordt. Het gebouw wordt gedeeld met de leerlingen van PIVA, die ook les volgen op het gelijkvloers. 

Dankzij een eigen ingang krijgt CVO Vitant (met haar volwassen cursisten) wel een eigen stek. Hiervoor bouwt de Provincie Antwerpen een extra blok aan een reeds bestaande vleugel die ook helemaal wordt gerenoveerd en voorzien van de nieuwste en duurzame technieken. Een investering van maar liefst € 6.345.000.