Aantal vroegtijdige schoolverlaters blijft stijgen
Het aantal Vlaamse leerlingen dat de school verlaat zonder diploma secundair onderwijs bedroeg tijdens het schooljaar 2018-2019 12,1 procent. In stad Antwerpen loopt dat percentage zelfs op tot 22,3%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Meer schoolverlaters in het beroepssecundair onderwijs (BSO)
Het aantal vroegtijdige schoolverlaters zit al sinds 2015 in stijgende lijn. Het is nog niet duidelijk wat de impact van de coronacrisis is op het aantal schoolverlaters.
Er zijn wel duidelijke verschillen tussen de onderwijsvormen. In het algemeen secundair onderwijs (ASO) was sprake van 3,2 procent schoolverlaters, terwijl dat in het beroepssecundair onderwijs (BSO) opliep tot 17,8 procent. Meer jongens dan meisjes haken vroeger af en het fenomeen is duidelijker aanwezig in de centrumsteden en in het Brussels gewest dan daarbuiten.
Moeilijker werk vinden
Bij jongeren die thuis geen Nederlands spreken, lag de kans op uitstroom zonder diploma ruim drie keer hoger dan bij jongeren die thuis alleen Nederlands spreken: 26,1 procent tegen 7,6 procent. Bij jongeren van wie de moeder een diploma hoger onderwijs heeft, verliet 4,7 procent vroegtijdig de schoolbanken. Bij jongeren van wie de moeder geen diploma lager onderwijs heeft, liep dat op tot 32,1 procent.
‘’Wanneer de economie goed draait, vinden de schoolverlaters zonder diploma vaak nog wel werk,’’ zegt Ann Cleemput, directeur bij CVO Vitant, ‘’maar in slechte economische tijden zijn deze mensen vaak de eersten die ontslagen worden of veel moeilijker aan de slag kunnen.’’
Diploma behalen als volwassene
Gelukkig is het nooit te laat om een diploma secundair onderwijs te behalen. Iedereen vanaf 18 jaar kan een opleiding starten bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO).
Je diploma behalen als volwassene kan op 2 manieren.
Ofwel kies je voor een diplomagerichte beroepsopleiding, bijvoorbeeld medisch administratief assistent of elektromecanicien. Als je daarnaast ook slaagt voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (met vakken als Nederlands, wiskunde en ICT), behaal je zo je diploma secundair onderwijs.
Een tweede manier is via een ASO-opleiding. CVO Vitant biedt als enige centrum in Antwerpen humane wetenschappen en wetenschappen-wiskunde aan.