Ahmad slaagt voor het examen 'theoretisch rijbewijs'

publish date
16.11.2020
Ahmad behaalde zijn theoretisch examen

Ahmad Kousa (geboren in Syrië) wou graag zijn theoretisch rijbewijs behalen maar vond de Nederlandse woorden die je voor het rijexamen moet kennen moeilijk. Dus volgde hij de projectklas ‘Taalondersteuning Theorie Rijbewijs’ op campus NT2 (Nederlands tweede taal) van CVO Vitant. En met succes, want door de taalondersteuning en zijn inzet slaagde hij onlangs voor dat examen.

Proficiat Ahmad! Jij bent geslaagd voor het examen ‘theoretisch rijbewijs’. Was het een moeilijk examen voor jou? 

Neen, het was eigenlijk heel gemakkelijk, maar je moet wel veel oefenen. Dat is normaal, want er zijn veel verkeersregels. Ik heb vooral veel oefeningen op de computer gemaakt.

Ik heb al een Syrisch rijbewijs en dus al wat kennis. Maar het blijft moeilijk om in een vreemde taal te leren over verkeersborden enzovoort.

In de projectklas bereid je je voor op het theoretisch rijexamen.

Vanwaar de interesse in deze projectklas? 

Ik reis nu met de bus en verlies zo soms veel tijd. Het zou praktischer zijn om met een auto naar de winkel of mijn werk te kunnen gaan. In de toekomst zou ik graag een eigen auto kopen. Zo kan ik ook meer reizen. Omdat ik al een Syrisch rijbewijs heb, moet ik nu enkel nog een praktische proef afleggen. Ik moet dus geen extra lessen volgen. Ik hoop de proef zo snel mogelijk af te leggen. Gelukkig heeft mijn broer een auto waarmee ik kan oefenen.

Hoe heb je deze klas leren kennen?

Tijdens de opleiding Nederlands tweede taal (NT2) die ik ook volgde op deze campus hoorde ik over deze interessante cursus.

Wat vond je leuk aan de opleiding?

Het begin was moeilijk maar het heeft me veel geholpen om samen met de leerkracht te oefenen. Mijn vrouw heeft trouwens nog geen rijbewijs en gaat op mijn aanraden deze projectklas ook volgen.

Wat vond je moeilijk of gemakkelijk?

Er is een verschil tussen de verkeersregels in België en Syrië.  Als je bijvoorbeeld aan een rotonde komt moet je voorrang verlenen in België terwijl je in Syrië gewoon mag doorrijden. Maar altijd voorzichtig natuurlijk.  In Syrië zijn er geen verkeerslichten voor fietsers. Enkel in de hoofdstad zijn er fietspaden. Je mag er zelfs tot 190 km/u rijden op de snelweg.

 

Wil jij je ook graag inschrijven voor deze projectklas? Lees er alles over op de opleidingspagina.

 

Voor meer informatie kan je ons telefoneren op het nummer 03 230 83 73 of mailen op secretariaat.NT2@cvovitant.be.