Wereldvluchtelingendag 2021: Yasir en Abdullah bouwen aan hun toekomst
Zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. Bij CVO Vitant bouwen vluchtelingen als Yasir (19) en Abdullah (24) aan hun toekomst.
Yasir woont nu 2 jaar in België en wil via CVO Vitant zijn diploma secundair onderwijs behalen. Met zijn familie ontvluchtte hij Somalië en via omzwervingen kwam hij in België terecht. Hij startte bij CVO Vitant toen hij na de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) in een vierde middelbaar belandde.
Les op eigen tempo én met volwassenen
“Ik kende nog niet genoeg Nederlands om alles van de lessen te begrijpen en het leeftijdsverschil met mijn klasgenoten was erg groot’’, zegt Yasir. Bij CVO Vitant volgt Yasir het OPSTAP-traject, dat anderstalige cursisten een stevig pakket Nederlands aanbiedt en veel taalondersteuning geeft bij vakken als ICT. “Hier kan ik les volgen op mijn eigen tempo én met volwassenen’’, aldus Yasir. “Ik leer hier veel en krijg goede begeleiding van de leerkrachten.’’
Doordat cursisten vrijstellingsproeven kunnen doen, belanden ze meteen in de modules op hun eigen niveau. Yasir wil graag zijn ASO-diploma behalen om daarna verder te studeren in een medische richting. Het grootste obstakel is voor Yasir het vak Frans. “Ik heb nog nooit Frans geleerd en vind het heel moeilijk om 2 talen (naast Frans ook Nederlands, nvdr) tegelijkertijd te leren.” Hij schreef een brief naar de minister van Onderwijs om dit aan te kaarten. Ook geschiedenis vindt hij niet gemakkelijk. “Alle leerstof is nieuw voor mij.’’
Nederlands leren
De 24-jarige Abdullah Sediqi is een Afghaanse vluchteling die in Wilrijk woont. Hij vluchtte vijf jaar geleden in moeilijke omstandigheden naar België. Hij volgde dit jaar Nederlands tweede taal op Campus NT2 van CVO Vitant.
“Ik versta en spreek al goed Nederlands. Het niveau van de lessen is goed. In het begin vond ik het moeilijk, maar nu kan ik al gemakkelijker contacten leggen.”
Als Belgisch olympiër naar Tokio
Over enkele weken maakt Abdullah trouwens zijn ultieme droom waar. Als Taekwondoïn en lid van Taekwondo Vlaanderen heeft hij een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op zak. Hij zal dan ook met het Belgische team naar Tokio afreizen.
“Vermits ik meestal Nederlands spreek met de andere leden van het Belgische team vind ik het belangrijk om te investeren in de Nederlands taal. Het schept een belangrijke en persoonlijke band.” De combinatie werken en studeren is niet evident. “Na de fysieke trainingen ben ik vaak moe en is het zwaar om nog lessen te volgen, maar de leerkrachten zijn zeer begripvol en bieden mij een traject op maat aan. Ik weet eigenlijk nog maar net dat ik geslaagd ben voor de cursus Nederlands 1.2. Zonder het begrip en de steun van de leerkrachten was dit niet het geval geweest.”