Bakker

PIVA bakker

In deze opleiding leer je afwegen en meten, deeg kneden en verwerken met de hand en machinaal. Van boerenbrood tot rozijnenbrood, van krentenbollen tot zonnebloempittenbrood, brood bakken heeft voor jou geen geheimen meer! 

De opleiding is opgebouwd uit 10 modules:

Basismodules - instapvrij:

  • Broden en harde luxe
  • Zachte luxe
  • Taarten op basis van gistdegen
  • Gerezen bladerdeeg

Vervolgmodules:

  • Specialiteiten broden en harde luxe
  • Specialiteiten gerezen bladerdeeg + specialiteiten zachte luxe en taarten o.b.v. gistdegen
  • Dieetproducten bakkerij
  • Stage bakkerij

Theoriemodules - deze kan je volgen na 160 lestijden = 2 praktijkmodules:

  • Verkoop (banket)bakkerij en aanverwante producten
  • Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs. 

In onze opleidingsfolder staan de modules die we organiseren per semester, de lestijden en de totale kostprijs (inclusief benodigdheden).

Nieuw: werken met desem! In het schooljaar '24-'25 semester 1 zal de vervolgmodule Specialiteiten broden en harde luxe op basis van desem zijn. Daardoor zal er tweewekelijks 2 keer per week lesgegeven worden op maandag en dinsdag.

Voor wie? 

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. 

Hoelang duurt de opleiding? 

De opleiding Bakker telt in totaal 840 lestijden, verspreid over 10 modules. Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding. 

Je kan ook kiezen om slechts 1 of enkele modules te volgen. Je moet wel steeds een basismodule hebben gevolgd, alvorens over te stappen naar specialiteiten.

Wanneer en waar heb ik les? 

Je kan deze opleiding overdag of ’s avonds volgen. Je start met de opleiding in september of februari. De lessen vinden plaats op Campus PIVA.

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. In de opleidingsfolder vind je de totale kostprijs. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig.

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies

Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.  

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.

 

Sfeerbeelden van onze opleiding bakkerij:

2223_sem1_BrodenEnHardeLuxe