Chef de partie
De modules van Chef de partie focussen op het werken met een specifiek product. Alle gerechten draaien rond dit hoofdbestanddeel. De gerechten zijn op niveau van een restaurant. Je krijgt les van topchefs en leert de allerlaatste technieken.
In deze opleidingen leer je kwaliteitsvolle maaltijden afleveren. Je maakt de noodzakelijke voorbereidingen, bereidt koude en warme gerechten volgens gepaste culinaire technieken en werkt de gerechten fijn af. De productgroepen in kwestie staan altijd centraal in de gerechten. Daarnaast komen er nieuwe bereidingstechnieken, culinaire toepassingen en moderne trends van zowel de inheemse als de wereldkeuken aan bod. Bovendien leer je dieetmaaltijden en gezonde voeding bereiden, rekening houdend met allergenen.
Van restaurantgerechten, wereldkeuken, dieetmaaltijden en gezonde voeding, trendy en alternatieve bereidingen, de modules van Chef de partie zijn het neusje van de zalm op het vlak van culinair koken.
Je kiest zelf of je alle modules van één Chef de partie volgt en zo het eindcertificaat van die productgroep behaalt of dat je modules van verschillende productgroepen combineert.
Keuze uit productgroep
Bij de modules van Chef de partie kies je een specifiek product waar je in wil specialiseren. Alle gerechten draaien rond dit hoofdbestanddeel. Bijvoorbeeld in de opleiding Chef de partie vis ga je dus alles te weten komen over het verwerken, fileren en bereiden van vis, schaal- en scheldieren. In de opleiding van de desserten, gebak en brood ligt dan uiteraard de focus op het maken van nagerechten op bord maar worden er ook degen gemaakt die verwerkt worden tot broden en gebak.
Je kan kiezen tussen deze vier Chef de parties:
- Chef de partie vlees, wild en gevogelte
- Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren
- Chef de partie groenten, fruit en kruiden
- Chef de partie desserten, gebak en brood
Modules per Chef de partie
Elke Chef de partie bestaat uit 4 modules. Je kiest 1 of meerdere modules per semester. In de module Restaurantgerechten verzorg je de dienst in ons restaurant, waar gasten komen eten. In de andere drie modules degusteer je de gemaakte gerechten met je medecursisten. Je start best met de module restaurantgerechten en zo je kennis trapsgewijs te verhogen.
- Restaurantgerechten
Hier ligt de focus op het koken voor gasten. Je les gaat door in de restaurantkeuken en de gerechten worden bereid in functie van de dienst. Je leert de keuken te organiseren en hoe je moet communiceren met de zaalbrigade en na een aantal oefenweken ga je echt aan de slag. Kortom, je wordt klaargestoomd voor een echte restaurantsituatie. Vanaf les 7 oefen je voor het koken voor gasten. In totaal verzorg je onder leiding van je chef en met je medecursisten 8 restaurantavonden. Je familie en vrienden kunnen reserveren om op deze lesavonden te proeven van je kunsten.
- Restaurantgerechten uit de wereldkeuken
Hier ligt de focus op het bereiden van gerechten uit alle delen van wereld. Producten, kruiden, technieken uit specifieke landen en werelddelen komen aan bod. Per les wordt een ander land bekeken gaande van Duitsland, India, Italië, Verenigde staten tot de Arabische keuken. In deze modules degusteer je de gemaakte gerechten met je medecursisten.
- Dieetmaaltijden en gezonde voeding
Hoe ga je om met allergenen en intoleranties en kan je een waardig alternatief bereiden? Welke vervangproducten zijn er op de markt en hoe kun je die gebruiken in je gerechten? Kan je aanpassingen doen in je technieken om gezonder te eten? Deze module is zeer gespecialiseerd en technisch, daarom raden we aan om bij Chef de partie te starten met Restaurantgerechten. Op die manier breid je stelselmatig je kennis uit. In deze modules degusteer je de gemaakte gerechten met je medecursisten.
- Trendy en alternatieve bereidingen
Welke nieuwe technieken zijn er en hoe pas je die toe? Hoe bouw je een gerecht op en dresseer je een bord naar de nieuwste trend? Deze module is zeer gespecialiseerd en technisch, daarom raden we aan om bij Chef de partie te starten met Restaurantgerechten. Op die manier breid je stelselmatig je kennis uit. In deze modules degusteer je de gemaakte gerechten met je medecursisten.
Inhouden modules
Per semester organiseren we enkele modules. Onderaan deze pagina kan je de inhoud van de modules van het schooljaar '24-'25 semeters 1 downloaden.
Voor wie?
Iedereen vanaf 16 jaar die het certificaat van 'Hulpkok' heeft behaald.
Wil je dus Chef de partie worden dan doorloop je eerst de 2 modules van Keukenmedewerker, daarna de 5 modules van Hulpkok.
Heb je al diploma's, certificaten of uitgebreide ervaring in de horeca? Contacteer dan het secretariaat om te bekijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en meteen kan starten met deze gespecialiseerde modules!
Hoelang duurt de opleiding?
Elke Chef de partie bestaat uit 4 modules. Je kiest 1 of meerdere modules per semester. Je kan modules van verschllende Chef de parties combineren.
Wanneer en waar heb ik les?
De lessen vinden plaats op Campus PIVA.
In onze opleidingsfolder staan alle modules en de lesmomenten per semester. Heb je interesse in één van de andere modules? Geef je naam dan door dan zetten we jou op de wachtlijst.
Hoeveel kost de opleiding?
Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig. In onze opleidingsfolder staat de kostprijs per module.
Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies.
Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.
Meer weten?
Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.