Basisjaar Gids/Reisleider

Basisjaar gids reisleider

In deze opleiding verdiep je je in geschiedenis, kunst, cultuur en geografie. Ook de toeristische sector, omgaan met diversiteit, communicatie en storytelling komen aan bod. Met deze kennis op zak zet je ook de eerste stappen in het gidsen en rondleiden van groepen.  

De opleiding is ingedeeld in vijf modules. Per module krijg je les van een gespecialiseerde leerkracht. 

  • Bronnengebruik cultureel - Kunst (semester 1)
  • Bronnengebruik historisch - geschiedenis (semester 1)
  • Bronnengebruik landschapslezen (semester 2)
  • Markt en klant (semester 2)
  • Rondleiden in de praktijk (semester 2)


Samen met je lesgevers en mede-cursisten ga je ook een 5-tal keer op uitstap naar bijvoorbeeld: Fort van Breendonk, streek Haspengouw, een museum in het Antwerpse, ... (de specifieke locaties worden per schooljaar vastgelegd).

Je kan bijkomend voor taalmodule Engels of taalmodule Frans kiezen. Kan je de nodige ervaring aantonen? Dan kan je via het EVC-traject mogelijks vrijstellingen bekomen.

Na deze basisopleiding stroom je door naar een van de specialisatiemodules (finaliteiten). De specialiteiten worden afwisselend per schooljaar ingericht.


De opleidingen van CVO Vitant zijn erkend door Toerisme Vlaanderen en leiden naar een officiële gidsen- of reisleiderskaart. Om erkend te worden als Gids of Reisleider, slaag je zowel voor het basisjaar als voor één van de finaliteiten.  

Als je deze volledige opleiding (basisjaar + finaliteit) combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs. 

Wil je eens proeven van onze opleidingen Gids/Reisleider? Onze nascholingen  staan open voor iedereen.

Voor wie? 

Iedereen vanaf 18 jaar. 

Hoelang duurt de opleiding? 

De basisopleiding Gids/Reisleider bestaat uit 280 lestijden, verdeeld over de 5 modules. Je kan inschrijven per module of meerdere modules.

Per semester worden er twee of drie modules aangeboden. Zo bepaal je zelf of je één of twee dagen les volgt per week en of je de opleiding afwerkt in één schooljaar of over meerdere schooljaren.

Wanneer en waar heb ik les? 

Je kan deze opleiding ’s avonds volgen. De basismodules worden gegeven op maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 22.00 u. Er zijn ook meerdere uitstappen gepland, meestal in het weekend.

  • Semester één loopt van september tot begin december. Je kan dan bronnengebruik cultureel en/of bronnengebruik historisch volgen.
     
  • Semester twee loopt van december tot eind juni. Je kan dan Bronnengebruik landschapslezen en/of Markt en klant volgen. De module Rondleiden in de praktijk kan je in het tweede semester pas volgen als je de andere 4 modules volgt of hebt gevolgd.

De lessen vinden plaats op Campus PIVA .  

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Daarnaast betaal je ook een bijdrage voor het cursusmateriaal, rondleidingen en toegangtickets. 

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies

Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.  

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19. 

Een paar sfeerbeelden uit onze opleiding

Gids / Reisleider @cvovitant