Chef de partie - Restaurantgerechten groenten, fruit en kruiden

???module.educationItem.label.themes???
Chef de partie

Chef de partie groenten, fruit en kruiden

Of je vegetariër of veganist bent of net niet, feit is dat je met groenten, fruit en kruiden de lekkerste gerechten op tafel kan toveren.   Wie deze Chef de partie volgt, verrast al zijn of haar gasten met smaakbommetjes.  Bovendien zorgt deze duurzame keuze voor topgerechten die in geen enkel modern restaurant mogen ontbreken.

  • Natuurlijke smaken goed voor je gezondheid
    Van de frisse, zoete smaak van fruit tot de hartige, aardse tonen van groenten en de aromatische kracht van kruiden — deze ingrediënten brengen de natuurlijke smaken van je gerechten naar een hoger niveau. Het gebruik van kruiden zoals basilicum, tijm, of rozemarijn voegt complexiteit en diepte toe aan je culinaire creaties. Door de rijkheid aan vezels, vullen deze gerechten je buik, geven je energie en zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Kruiden zoals munt en gember bevorderen je spijsvertering en ondersteunen een gevoel van welzijn.
     
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
    Bovendien hebben deze ingrediënten vaak een lagere ecologische voetafdruk dan dierlijke producten. Ze vergen minder middelen zoals water en energie om te produceren, wat ze tot een duurzamere keuze maakt voor het milieu. Door meer plantaardig te koken, help je de impact van je voeding op het milieu te verkleinen en draag je bij aan een duurzamere voedselproductie.
Hof van Leysen

Module Restaurantgerechten

Restaurantgerechten is de eerste module die je best volgt van een Chef de partie. De focus ligt op gerechten bereiden voor gasten en het meedraaien in een georganiseerde keuken.

In de eerste zes lessen scherp je je vaardigheden door het creëren van restaurantgerechten, In deze specialisatie leer je niet alleen de geheimen van groenten, fruit en kruiden, maar ontdek je ook hoe je deze heerlijke producten tot leven brengt in je gerechten. Je duikt diep in de perfecte bereidingstechnieken en culinaire toepassingen van de inheemse keuken, zodat je de smaken en texturen optimaal kunt benutten.

Koken voor familie en vrienden in oefenrestaurant Hof van Leysen

Vanaf les 7 ga je de uitdaging aan om te koken voor echte gasten in ons oefenrestaurant Hof van Leysen. Samen met je medecursisten verzorg je acht spectaculaire restaurantavonden, waarin je familie en vrienden kunnen genieten van de gerechten die jij hebt voorbereid. Je leert hoe je een professionele restaurantkeuken organiseert en effectief communiceert met de zaalbrigade. Dit is je kans om je culinaire talenten te tonen en je voor te bereiden op een carrière in de horeca of om thuis te koken voor grotere groepen. Je nuttigt zelf ook steeds het hoofdgerecht van die les.

Voorbeelden uit het gevarieerde lesprogramma:

  • Groentebouillon
  • Vegetarische demi-glace
  • Prei, nori, gort van walnoot, jus van soja en koffie
  • Soepje van courgette
  • Bloemkool met karnemelk, puree met hoeveboter en sjalot
  • Gnocchi met pompoen, Parmezaanse kaas, waterkers
  • Gelakte little gem, jus van tijgermelk en crème van sla
  • Soepje van zoete puntpaprika, witte bonen en basilicum
  • Risotto met verschillende bereidingen van bloemkool met blauwschimmelkaas en cacao
  • Gegaarde knolselder met een compote van sjalot, een schuim van aardappel en een crème van duindoornbes
  • Rode biet, peer, zure room en hazelnoot
  • Soepje van tomaat met groenteparels
  • Soepje van avocado en mascarpone
  • Rollade van courgettes met appel, tarwe en een jus van kerrie
  • Rösti van aardappel en witloof met  konfijt van zilveruitjes en een sausje van oude kaas
  • Honingtomaat op 2 wijze, jus van gefermenteerde tomaat en zuurdesemkrokant
  • Soepje van knolselder met knolselder garnituren en een gel van citroen  
  • Consommé van paddenstoelen met ravioli van champignon
  • Polenta met compote van aubergine, gekonfijte tomaat en escabeche van beukenzwammen
  • Eenkoorngraan met rode ui, augurk en schuim van mais

Voor wie? 

De specialisaties van Chef de partie kan je volgen na het behalen ven het certificaat 'Hulpkok'. Je doorloopt dus eerst de basistechnieken in Keukenmedewerker, en daarna de modules van Hulpkok.

Heb je al diploma's, certificaten of uitgebreide ervaring in de horeca? Contacteer dan het secretariaat om te bekijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en meteen kan starten met deze gespecialiseerde modules!

Hoelang duurt de opleiding? 

De module Chef de partie restaurantgerechten duurt 1 semester.  Je ontvangt dat een deelcertificaat.

Wil je het eindcertificaat behalen van Chef de partie, dan volg je de 4 modules van 1 productgroep. Alle informatie over Chef de partie vind je op deze overzichtspagina.

Wanneer en waar heb ik les? 

Deze module organiseren we in het schooljaar '24-'25 semester 2. Je volgt les op dinsdagavond van 18.10 u. tot 21.50u. De lessen vinden plaats op Campus PIVA. De restaurantavonden gaan door in ons oefenrestaurant Hof van Leysen.

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig. In onze opleidingsfolder staat de kostprijs per module. Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies. 

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.