Chef de partie - Restaurantgerechten vis, schaal- en schelpdieren

???module.educationItem.label.themes???
Specialisaties na kok

Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

Bij deze specialisatie kook je met vis, schaal- en schelpdieren. Naast de veelzijdigheid, springt deze productgroep er vooral uit door zijn talloze gezondheidsvoordelen.

  • Veelzijdigheid in de keuken
    Vis, schaal- en schelpdieren kan je op verschillende manieren bereiden, van grillen en bakken tot stomen en frituren. Ze kunnen in tal van gerechten worden verwerkt, zoals soepen, salades, pasta's en curry's, en zijn daardoor een must voor de moderne keuken en restaurants.
     
  • Gezondheidsvoordelen
    Deze producten zijn uitstekende bronnen van hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren (zoals omega-3), vitamines (zoals vitamine D en B12) en mineralen (zoals jodium en selenium). Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol in de gezondheid van het hart, de hersenen en het immuunsysteem. 
Hof van Leysen

Module Restaurantgerechten

Restaurantgerechten is de eerste module die je best volgt van een Chef de partie. De focus ligt op gerechten bereiden voor gasten en het meedraaien in een georganiseerde keuken.

In de eerste zes lessen scherp je je vaardigheden door het creëren van restaurantgerechten, In deze specialisatie leer je niet alleen de geheimen van vis, schaal- en schelpdieren, maar ontdek je ook hoe je deze heerlijke producten tot leven brengt in je gerechten. Je duikt diep in de perfecte bereidingstechnieken en culinaire toepassingen van de inheemse keuken, zodat je de smaken en texturen van deze zeevruchten optimaal kunt benutten.

Koken voor familie en vrienden in oefenrestaurant Hof van Leysen

Vanaf les 7 ga je de uitdaging aan om te koken voor echte gasten in ons oefenrestaurant Hof van Leysen. Samen met je medecursisten verzorg je acht spectaculaire restaurantavonden, waarin je familie en vrienden kunnen genieten van de gerechten die jij hebt voorbereid. Je leert hoe je een professionele restaurantkeuken organiseert en effectief communiceert met de zaalbrigade. Dit is je kans om je culinaire talenten te tonen en je voor te bereiden op een carrière in de horeca of om thuis te koken voor grotere groepen. Je nuttigt zelf ook steeds het hoofdgerecht van die les.

Voorbeelden uit het gevarieerde lesprogramma:

  • Visbouillonsoepje met gebakken zeebaars en jonge prei
  • Gegrilde zeewolf met Penne, chorizo, ricotta en rucola
  • Gegrilde zwaardvis met béarnaise, crème van erwten, maftoul met koriander en brunoise van wortel
  • Waterkersvelouté met gerookte sprot en rode ui.
  • Gebakken rog met blanke botersaus, kappertjes en tomatenblokjes, gestoofde prei, geroosterde pompoenpitten en mousselinepuree
  • Getomateerde Vissoep met toast en rouille
  • Tataki en tartaar van zalm, koriandermayonaise
  • Zeebaars, risotto groene groenten, witte wijnsaus met groene kruiden
  • Knolseldersoep met scampi en scampi-olie 
  • Toast van Brioche, garnalen, lamsoor, eidooier
  • Verse pasta  met zeevruchten, tomaat, wodka
  • Gebakken lotte met bloemkool op drie wijzen en een vinaigrette van limoen
  • Tongscharrolletjes met zachte saffraansaus, citroentijm, lente ui en tatjespap
  • Gestoomde koolvis, gepocheerd ei,  gedroogde ham en mousselinesaus
  • Tongscharrolletjes met zachte saffraansaus, citroentijm, lente ui en tatjespap
  • Fish and chips met tartaarsaus, gepekelde groenten en erwtenpuree
  • Millefeuille met avocado, grijze garnalen, rivierkreeftjes en tomantensla
  • Preivelouté met gerookte zalm en witbier
  • Tartaar van rode biet, gerookte forel, crumble van amandelen en mieriksworteldressing

Voor wie? 

De specialisaties van Chef de partie kan je volgen na het behalen ven het certificaat 'Hulpkok'. Je doorloopt dus eerst de basistechnieken in Keukenmedewerker, en daarna de modules van Hulpkok.

Heb je al diploma's, certificaten of uitgebreide ervaring in de horeca? Contacteer dan het secretariaat om te bekijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en meteen kan starten met deze gespecialiseerde modules!

Hoelang duurt de opleiding? 

De module Chef de partie restaurantgerechten duurt 1 semester.  Je ontvangt dat een deelcertificaat.

Wil je het eindcertificaat behalen van Chef de partie, dan volg je de 4 modules van 1 productgroep. Alle informatie over Chef de partie vind je op deze overzichtspagina.

Wanneer en waar heb ik les? 

Deze module organiseren we in het schooljaar '24-'25 semester 2. Je volgt les op woensdagavond van 18.10 u. tot 21.50u.

De lessen vinden plaats op Campus PIVA. De restaurantavonden gaan door in ons oefenrestaurant Hof van Leysen.

 

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig. In onze opleidingsfolder staat de kostprijs per module.

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies. 

Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.  

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.